Danıştay 10. Dairesi 2016/5551 E. 2021/45 K.

10-10-2021

Özeti: Davacının işletmekte olduğu otelin bir ay süreyle kapatılmasına ilişkin kararın iptali istenilmiştir. Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü'nün ilgili maddeleri uyarınca otel, motel, pansiyon gibi işyerlerinin fuhuş sebebiyle kapatılabilmesi için, bu işyerlerinde gerçek amaç ve anlamdan uzak olarak genel kadınlara sanat icra etmek imkanının verilmesi veya bu gibi yerlerin bir genelev özellik ve mahiyetinde kullanılmasının delilleriyle tespit edilmesi gerekmektedir. Davacı tarafından işletilen otel faaliyet konulu işyerinde fuhuş yapıldığı ilgililerin ifadelerinden anlaşılmakla birlikte, dosyada otelin işletmecisi olan davacının veya otel çalışanlarının anılan fuhuş olayının gerçekleşmesini kolaylaştırdığına veya gerçekleşmesine imkan sağladığına ilişkin hiçbir somut bilgi veya belge bulunmadığı, olaya karışan şahısların ifadelerinde de aksi yönde bir beyan bulunmadığı görülmektedir. Otel çalışanları veya davacı tarafından işleme konu otelde genel kadınlara sanat icra etmek imkanı verildiği veya otelin bir genelev özellik ve mahiyetinde kullanıldığı açık ve kesin delillerle ortaya konulamadığından, dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır. Dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi gerekirken davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamakta olup temyiz isteminin kabulü gerekmektedir.

"İçtihat Metni"

İSTEMİN KONUSU: ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı kararının temyizen incelenerek bozulması istenilmektedir.

YARGILAMA SÜRECİ:

Dava konusu istem: Davacının işletmekte olduğu otelin bir ay süreyle kapatılmasına ilişkin ... tarih ve ... sayılı İzmir İli Konak İlçesi Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu kararının iptali istenilmiştir.

İlk Derece Mahkemesi kararının özeti: ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı kararıyla; davacıya ait işyerinde para karşılığı fuhuş yapıldığının olayın tarafları ve tanık ifadeleri ile sabit olduğu gerekçesiyle davanın reddine karar verilmiştir.

TEMYİZ EDENİN İDDİALARI: Davacı tarafından, işleme konu otelde bilgisi dahilinde gizli fuhuş yapıldığına ilişkin olarak objektif bir delil veya tespite dayalı bir tutanağın bulunmadığı, hakkında fuhşa aracılık etmek suçuna yönelik ceza davası açılmadığı, işletmekte olduğu otelde daha önce de fuhuş yapıldığına ilişkin bir kaydın bulunmadığı, bilgisi ve iştiraki olmaksızın gerçekleşen münferit bir olay nedeniyle tesis edilen dava konusu işlemin hukuka aykırı olduğu ileri sürülmektedir.

KARŞI TARAFIN SAVUNMASI: Davalı idare tarafından savunma verilmemiştir.

DANIŞTAY TETKİK HAKİMİ: ...

DÜŞÜNCESİ: Davacının temyiz isteminin kabulü ile temyize konu İdare Mahkemesi kararının bozulması gerektiği düşünülmektedir.

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Danıştay Onuncu Dairesince, Tetkik Hâkiminin açıklamaları dinlendikten ve dosyadaki belgeler incelendikten sonra gereği görüşüldü:

İNCELEME VE GEREKÇE:

MADDİ OLAY:

Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü Ahlak Büro Amirliğine bağlı ekiplerce, 26/11/2013 tarihinde saat 22:30 sıralarında ticari taksiden inen bir kadının davacının işletmekte olduğu otele girdiğinin görülmesi üzerine bu kadının otele fuhuş amaçlı gelebileceği düşünülerek otel çevresinde gerekli tertibat alınarak beklenmeye başlanmıştır.

Anılan kadının saat 23:15 sıralarında otelden çıkarak otel önüne gelen ticari taksiye bineceği sırada, kolluk görevlileri anılan kadını durdurmuş ve otele ne amaçla geldiğini sormuşlardır.

Yapılan görüşmede adı S.T. olduğu anlaşılan kadın, internet sitelerinde kayıtlı telefon numarasından kendisine ulaşan ve ismini sonradan öğrendiği G.T.H. isimli şahsın davacı tarafından işletilen otelin 304 numaralı odasında olduğunu belirterek para karşılığı cinsel ilişki teklifinde bulunduğunu, kendisinin de kabul ederek anılan otele gidip G.T.H. isimli şahısla para karşılığı ilişkiye girdiğini beyan etmiştir.

S.T. isimli kadının beyanları üzerine, kolluk görevlilerince davacının işlettiği otele gidilmiş, konaklama listesinin incelenmesinden S.T. isimli kadın ile G.T.H. isimli erkek şahsın 304 numaralı odada kayıtlı oldukları görülmüş, odadan çağırılan G.T.H. isimli şahısla yapılan görüşmede S.T. ile aynı yönde beyanda bulunmuş, anılan şahıslar Ahlak Büro Amirliği'nde de aynı yönde ifade vermişlerdir.

Davacının işletmekte olduğu otelin resepsiyon görevlisi olan Z.Y. isimli şahıs ise 03/03/2014 tarihinde Alsancak Polis Merkezi Amirliği'nde bilgi veren sıfatı ile alınan ifadesinde, S.T. ve G.T.H. isimli şahısları daha önceden tanımadığını, 304 numaralı odaya kaydını yaptıran G.T.H.'nin bir misafirinin geleceğini söylediğini, daha sonra otele gelen ve kayıt sırasında adını öğrendiğini beyan ettiği S.T.'nin G.T.H.'nin arkadaşı olduğunu söylediğini ve kaydını yaptırarak odaya çıktığını beyan etmiştir.

Konak İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün ... tarih ve ... sayılı yazısı ile davacı tarafından işletilen otelin fuhuş amaçlı olarak kullanıldığının bildirilmesi üzerine İzmir İli Konak İlçesi Zührevi Hastalıklar ve Fuhuşla Mücadele Komisyonu Başkanlığı'nın ... tarih ve... sayılı kararı ile davacının işletmekte olduğu otelin bir ay süreyle kapatılmasına karar verilmiş, bunun üzerine anılan komisyon kararının iptali istemiyle bakılan dava açılmıştır.

İLGİLİ MEVZUAT:

Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü'nün 95. maddesinde; "İzin alınmadan içinde gizli fuhuş yapıldığı iddia veya ihbar edilen veyahut her ne şekilde olursa olsun muttali olunan evler hakkında ahlak zabıtası memurları tarafından önce gizli inceleme yapılır. Bu gibi evlerde gizli fuhuş yapıldığı delilleriyle tesbit edildiği takdirde, düzenlenecek tutanaklar gizli inceleme raporları ile birlikte en büyük polis amiri tarafından komisyona sunulur. Bu yerler hakkında komisyonca 104 üncü maddeye göre işlem yapılır.", 96. maddesinde; "Otel, motel, pansiyon, misafirhane, hamam, plaj, bar, pavyon, çalgılı kahve, diskotek, içkili gazino, gece klübü, taverna ve benzeri isimler altında işletme ruhsatı alınan yerlerde, gerçek amaç ve anlamda uzak olarak genel kadınlara sanat icra etmek imkanının verildiği veya bu gibi yerlerin bir genelev özellik ve mahiyetinde kullanıldığı, 95 inci maddeye göre tespit olunursa, bu tesisler ruhsatsız açılmış birleşme yerleri sayılarak sahipleri veya işletenler hakkında komisyonca 104 üncü madde uyarınca işlem yapılır.", 104. maddesinde ise; "Usulü dairesinde izin alınmadan içinde gizli fuhuş yapıldığı delilleriyle tesbit edilen 95 ve 96 ncı maddelerde yazılı mahaller komisyon kararıyle üç ayı geçmemek üzere kapatılır." denilmektedir.

HUKUKİ DEĞERLENDİRME:

Genel Kadınlar ve Genelevlerin Tabi Olacakları Hükümler ve Fuhuş Yüzünden Bulaşan Hastalıklarla Mücadele Tüzüğü'nün 96. ve 104. maddeleri uyarınca otel, motel, pansiyon gibi işyerlerinin fuhuş sebebiyle kapatılabilmesi için, bu işyerlerinde gerçek amaç ve anlamdan uzak olarak genel kadınlara sanat icra etmek imkanının verilmesi veya bu gibi yerlerin bir genelev özellik ve mahiyetinde kullanılması ve bu hususun Tüzüğün 95. maddesine göre delilleriyle tespit edilmesi gerekmektedir.

Dosyanın incelenmesinden, davacı tarafından işletilen otel faaliyet konulu işyerinde 26/11/2013 tarihinde fuhuş yapıldığı ilgililerin ifadelerinden anlaşılmakla birlikte, dosyada otelin işletmecisi olan davacının veya otel çalışanlarının anılan fuhuş olayının gerçekleşmesini kolaylaştırdığına veya gerçekleşmesine imkan sağladığına ilişkin hiçbir somut bilgi veya belge bulunmadığı, olaya karışan şahısların ifadelerinde de aksi yönde bir beyan bulunmadığı görülmektedir.

Bu durumda; otel çalışanları veya davacı tarafından işleme konu otelde genel kadınlara sanat icra etmek imkanı verildiği veya otelin bir genelev özellik ve mahiyetinde kullanıldığı açık ve kesin delillerle ortaya konulamadığından, dava konusu işlemde hukuka uygunluk bulunmadığı sonucuna varılmıştır.

Bu itibarla, dava konusu işlemin iptaline karar verilmesi gerekirken davanın reddi yolunda verilen İdare Mahkemesi kararında hukuki isabet bulunmamaktadır.

KARAR SONUCU:

Açıklanan nedenlerle;

1. Davacının temyiz isteminin kabulüne,

2. ... İdare Mahkemesinin ... tarih ve E: ..., K: ... sayılı kararının BOZULMASINA,

3. Yeniden bir karar verilmek üzere dosyanın anılan Mahkemeye gönderilmesine,

4. 2577 sayılı Kanun'un (Geçici 8. maddesi uyarınca uygulanmasına devam edilen) 54. maddesinin birinci fıkrası uyarınca bu kararın tebliğ tarihini izleyen günden itibaren on beş (15) gün içinde karar düzeltme yolu açık olmak üzere, 18/01/2021 tarihinde oyçokluğuyla karar verildi.

KARŞI OY:

Davacının temyiz istemi reddedilerek, usul ve hukuka uygun olan İdare Mahkemesi kararının onanması gerektiği oyu ile aksi yöndeki Daire kararına katılmıyorum.

Öne Çıkanlar